Къща в стил Минимализъм

Проект на Еднофамилна къща, гр. Стара Загора

Основната идея на проекта е създаването на четлива композиция, образувана от пресичането на чисти обемни елементи, формирани от функционалните зони на сградата – група ден, група нощ и “Infinity” басейн с водопад.

Трите обема са с правоъгълна форма от подобни правоъгълници. Обемите формиращи етажите се пресичат в пропорция на златно сечение 3:5, като пресичането между първи и втори етаж се случва в зоната на вертикалната комуникация. Същата идея следва и водният обем на басейна с водопада. Той се покрива от обема на втория етаж отново в отношение 3:5(златно сечение). Южната фасада е остъклена с големи плъзгащи се витрини, откриващи поглед от сградата към двора и панорамната гледка.

Голямата конзола от 9 м силно подкрепя идеята за обемно-пространственото излъчване на къщата. В конструктивно отношение, тя е решена посредством гредостена.

Функционално, сградата е на три нива – сутерен, партер и втори етаж. В сутерена са проектирани – гараж за два автомобила, зала за домашно кино, винарна, малък фитнес, сауна, парна баня с релакс помещение, складове и котелно. Партерният етаж включва голяма дневна, трапезария и кът-камина с голяма ъглова плъзгаща се витрина (15 м x 4 м), която се прибира в единия си край, като отваря цялото пространство, и го приобщава към верандата и басейна (6х18м). Верандата пред къщата е покрита от обема на втория етаж. Към нея са проектирани трапезария, барбекю, външен бар, подхода и джакузи зона към басейна. На този етаж са поместени още отделно обособена кухня с килер, кабинет, две спални за гости, голямо антре, санитарни помещения, зимна градина и ефектна ажурна стълба към втория етаж. На втория етаж са семейните спални - родителска спалня с баня и тераса, три големи детски спални с бани и тераси, коридор и стълбище.

Фасадите на къщата са решени с HPL плоскости на втория етаж от „Fundermax”. Партерния етаж е облицован с фиброциментни плоскости с ефект „видим бетон“ и частично с каменна облицовка. Дограмата е алуминиева със стъклопакет в черен матиран цвят. Парапетите ще бъдат от закалено стъкло – триплекс. Предвидено е ефектно фасадно, парково и множество скрити LED осветления.

Възложител | Частен
Проектанти | арх. Евгени Рафаилов и арх. Крум Сергеев
Местоположение | България, гр. Стара Загора
Функционален тип | Еднофамилна Къща
Площ УПИ | 3 400 м2
РЗП | 1 115 м2
Фаза | Проект
Година на проектиране | 2017