21 Май 2019 - studio CREATIVE взе участите в ежегодния Residential Forum 2019

studio CREATIVE взе участите в ежегодния Residential Forum 2019, в който специалисти коментираха по актуални теми, както и представиха някои от проектите, по които работят.

Темите бяха свързани с тенденциите при развитието на жилищния продукт
- пазарна среда 2019: търсене, предлагане, цени, финансиране – каква ще бъде 2019 година за жилищния пазар
- мащабните жилищни проекти като отговорен фактор за развитие на зоната, в която се намират
- еволюция и сегментация на жилищния пазар – ниши и иновативни концепции или как да предоставим по-качествена, здравословна и устойчива жилищна
среда
- съвременният жилищен обитател и начинът му на живот като основа при планирането на жилищните проекти.

Residential Forum 2019

арх. Крум Сергеев, studio CREATIVE:
През изминалата година мога да кажа, че на пазара се намират все по-качествени и иновативни архитектурни решения и проекти, като в тях наблюдаваме, както повишаване на естетиката във визията на фасадите, също така и в тяхната функционалност. Това показва, че българинът успява да вземе пример от вече успешните международни практики и съответно да ги приложи на местно ниво.

Residential Forum 2019 studioCREATIVE PRESENTATION

Относно тенденциите в развитието на жилищното строителство, смятам, че трябва да бъде намерен баланс в търсенето и предлагането, тъй като се опасявам, че пазара много скоро ще бъде крайно пренаситен, което от своя старна ще доведе и до спад в неговото развитие!

Въпреки очакванията за по-високи лихвени проценти в ипотечните кредити от страна на банките, мисля, че не се наблюдава подобно явление все още, а урбанизацията на териториите продължава с пълна сила. Хората търсят все по-добро качество на обитаваната от тях среда. Стават по-взискателни и изискващи в предлаганите продукт, тъй като от това се определя и по-добрия начин на живот. Това е и според мен е причината да наблюдаваме по-качествени проекти и изпълнения, по-елегантни, естетически издържани, съобразени със заобикалящата среда фасади и разпределения на сградите, които да отговарят и поемат напълно нуждите на потребителя.

Неприятно е, че срещаме и някои трудности за постигането на по-високо качествени решения. Постоянно и периодично наблюдаваме промени в законово и административно отношение, което от своя страна създава затруднения в изпълнението на даден проект, като води до забавяне и допълнителна динамика в процеса на проектиране. Това допринася и до неефективността за създаването на даден архитектурен проект.
Апелирам за това да бъде намерено разбиране от съпътстващата ни администрация!

Искам да ви покажа някои от проектите, по които сме работили последните няколко месеца в studioCREATIVE

ще започна с жилищен комплекс - KANSO
KANSO е архитектурен проект вдъхновен от дзен философията, създаваща усещане за движение, динамика и стремеж за изразяване по естествен начин.
Визията е отражение на динамичния и съвременен начин на живот, балансиран от изчистени и ясни форми, подчертани чрез естествени материали.
KANSO е композиция от две сгради. СГРАДА 1 е проектирана с по-ниска етажност и е разположена в южната част на имота, а СГРАДА 2 с по-висока и е разположена съответно в северната част. Ситуирането им е съобразено и обследвано с лятното и зимното слънцестоене, с цел осигуряване на постоянна естествена светлина и ослънчаване на апартаментите на партерно ниво, както и техните прилежащи дворни пространства.
KANSO е безупречно качество, функционални разпределения и стилна архитектура. Чистота, елегантност, уют и хармония, създаващи съвременен начин на живот.
KANSO е естествено допълнение на природата, посредством вложените материали - камък, дърво и желязо и стъкло, очертаващи ясна композиция.
KANSO е един добър пример за съвременно архитектурно решение.

Жилищен комплекс KANSO, арх. Крум Сергеев, studio CREATIVE
KANSO

Следващата сграда, която искам да представя е новото попълнение в семейство - COMFORT RESIDENCE
Сграда, която е ситуирана в един от най-бързо развиващите се райони в София.
Освен с отличната си локация, “COMFORT RESIDENCE” се отличава и с изключително съвременната си визия. Строгите геометрични форми са основният елемент за постигане на модерното звучене. Архитектурният стил на сграда е минималистичен.

Преобладават едрите и отчетливи обеми, чиято основна цел е да изпъкне семплата красота на COMFORT RESIDENCE. Динамиката по фасада се характеризира с контраста между белия цвят, символизиращ чистотата и сивия, който придава дълбочина.
Търсен е композиционният елемент на едрата бяла ивица, която умело се отделя, чрез акцентиране на ритмично разположен дървесен фладер по част от балконите, завършващи със зеленина, която замества класическите парапети.
Цялостният силует на сградата е подчертан чрез фасадното осветление, което придава запомняща се визия и през нощта.

Жилищна сграда "COMFORT RESIDENCE - Овча купел", арх. Крум Сергеев, studio CREATIVE
Comfort Residence - Овча купел

Жилищна сграда разположена на улица – БУДИЛНИК в квартал Павлово
Тих и спокоен район, който е застроен предимно с нискоетажни постройки. Сградата е семпла с изчистена линия и модерна визия.

С цел създаване на динамика по семплата и бяла фасадна плоскост са раздвижени прозорците по всички нива. Апликациите с тъмно кафяв цвят по фасадата продължават ефекта на енергичност и своевременно създават топлина и уют в цялостното излъчване на сградата. За по-голяма динамика и открояване през нощта е допълнено фасадно осветление в меки тонове, така че да хармонизира с бялата й основа.

Жилищна сграда "BUDILNIK" арх. Крум Сергеев, studio CREATIVE
BUDILNIK

И последната сграда, която иска да ви представя - HOPE RESIDENCE
Жилищна сграда разположена в район застроен предимно с еднотипни сгради от близкото минало, с изразени кубични форми. Съобразявайки се със заобикалящата среда проектирахме сграда, която е отличаваща се за своето време с модерните си обеми, изчистени линии и същевременно е част от заобикалящия я ансамбъл.

Обемното решение на сградата е с чисти и ясно изразени форми. Търсена е динамика посредством отдръпване на балконите на различните етажи, също така и транслирането на етажите във вертикално направление.

Фасадното оформление на сградата е решено изцяло с бяла мазилка, с което се създава чистота и изтънченост. Основен акцент е обрамчването около прозорците с HPL плоскости. Парапетът е от триплекс с цел ефирност и по-ясен прочит на обемите на сградата.

Жилищна сграда HOPE RESIDENSE, арх. Крум Сергеев, studio CREATIVE
Жилищна сграда HOPE RESIDENCE


y -->