13 Октомври 2022 - studio CREATIVE взе участие в таз годишния BIF 2022 GREEN | Building Innovation Forum 2022 GREEN

арх. Крум Сергеев и aрх. Ивелин Михалев от studio CREATIVE взеха участие в таз годишния BIF 2022 GREEN | Building Innovation Forum 2022 GREEN, организиран от Градът Медиа Груп, в който специалистите коментираха по актуални теми, както и представиха някои от проектите по които работи архитектурното студио.
Темите в RESIDENTIAL TRENDS 2022 бяха свързани със средата на обитаване за модерен начин на живот в жилищните проекти и реализациите.

BUILLDING INNOVATION FORUM - 2022 | GREEN

арх. Крум Сергеев, studio CREATIVE:
За мен ще бъде удоволствие да споделя с вас някои от последните проектите по които работим в studio CREATIVE, както и тенденциите в архитектурата към които се придържаме.

Всички проекти който днес ще ви представим, ние в studio CREATIVE разчитаме изцяло на последните тенденции в BIM проектирането, като това обхваща всички участници в работния процес и свеждайки грешките до минимум. Пречупвайки това през призмата на нашия опит, смятам, че успяваме да достигнем до ниво, което изисква сложна подготовка с много вложено време и ресурси.

Ще ви представя един проект, които за нас е значим не само заради мащаба си, но и заради сложността около неговото проектиране.

Това е TERITORIA. Жилищен комплекс, които е част от развитието и трансформацията на една зона, която дълги години е била организирана като промишлена, индустриална и административна, и която продължава постепенно да се преобразува и обособява в предпочитана жилищна територия.

Жилищен комплекс "TERITORIA", арх. Крум Сергеев, studio CREATIVE
TERITORIA

Обектът е разположен в южната част на град София между река Владайска, бул. Цар Борис III, велоалеи, няколко парка и още мнозина урбанизирани удобства. Проектирането на TERITORIA премина през доста интересни фази, като градоустройствени принципи, функционалност и формообразуване.

TERITORIA представя изцяло нова визия за съвременно жилище на 21- ви Век. TERITORIA е създаден да впечатли и развълнува, разположен върху терен с площ от 11 000 м2 и застроен едва на 20% е нещо, което не може да се срещне в реалната градска среда. Върху свободната площ от приблизително 9 000 м2 разположихме

– инфинити алея на здравето, която да бъде използвана за крос и разходки, може би и каране на колело
– мултифункционално игрище за футбол, тенис и баскетбол
– фитнес на открито
– детски зони за активни преживявания
– зона за четене и кътове, изгубени в зеленина и растителност.

Проектът представлява композиция от 5 сгради с различна височинна вариация между 28м и 50м и индивидуална функционалност, но и същевременно обединени с общ авангарден характер.

Изящният дизайн на сградите е изразен, чрез динамиката на острите ръбове, които сменят посоката си на движение през определен интервал, образувайки модули с различна ширина и височина, предназначени индивидуално за всяка една от сградите. За луксозното излъчване на цялостната композиция допринасят също така ефирността, създадена от многобройните панорамни прозорци, акцентът от елементите с бронзово - златист оттенък, както и светлинните линии, подчертаващи движението по фасадните елементи, наблюдавани през тъмната част на денонощието. Дизайнът на проекта създава тенденции за съвременен начин на живот.

Ще завърша моята част от презентацията си с видео представянето на комплекс TERITORIA.

арх. Ивелин Михалев, studio CREATIVE:
За мен ще бъде удоволствие да продължа с представянето на още няколко от проекта по които сме работили в екипа на studio CREATIVE през последните месеци.

Следващият проект, които ще ви представя е PARADISE жилищна сграда с отличаващ се силует.

Жилища сграда PARADISE, арх. Крум Сергеев, studio CREATIVE
PARADISE

Разположена в динамично развиващият се район в столицата кв. Хладилника в непосредствена близост до голям търговски център, метростанция, редица детски градини училища и между два големи градски парка "Южен парк" и "Ловен парк".
Проектът е насочен да обхване, както високият клас на търсене, на големи жилищни площи, така и на по-малките единици за временно пребиваване.
Във функционално отношение партерното ниво го отредихме изцяло за общественото обслужване, като проектирахме ресторант с двойна височина и голям капацитет на посетители с външна градина и големи прозорци, a вторият търговски обект отреден за заведение за бързо хранене.
Водещото при проекта беше да създадем емблематична и запомняща се сграда, която да бъде в унисон с технологичността на района, в която е разположена. Следвайки градоустройствени специфики и необходимите отстояния, разделихме сградите на два обема. Единият със скосяване от 71° на юг,а в другият е със скосяване от 45° на север. Така създадохме този открояващ се силует
На всяко ниво отнемаме по една ос за да се придвижихме до максимално допустимата височина.
По този начин освен, че елиминираме засенчването на сградите в съседните имоти, осигуряваме и максимално ослънчаване на нашата сграда.
За финал облякохме отчетливите форми с висококачествени керамични материали, като комбинирахме дървесния фладер с мекото излъчване на варовика, което предвидихме в три различни тоналности.
Контактът между двата елемента прекъснахме с линейно фасадно осветление, което ще допринесе за запомнящата визия и през нощта.

Представям ви и последния проект от нашата презентация, сграда ZOGRAFF.

Жилищна сграда "ZOGRAFF", арх. Крум Сергеев, studio CREATIVE
ZOGRAFF

Тя се намира в гр. София в новоурбанизираната част на западна София. Интересното при нея е, че е разположена в ъглов имот със сключено застрояване към други два съседни, но по нестандартен начин поради дълбочината на калкана от 25 м в едната посока и 10 м в другата.
Сградата помещава в себе си подземни и надземни гаражи, офиси и жилищни единици за постоянно обитаване.
Динамично разположените фасадни елементи под различен ъгъл служат за насочване и пречупване на естествената светлина в различните посоки, спрямо дневното слънцестоене.
Акцентът на фасадното осветление е да създаде ритмичен хоризонтален прочит на сградата.
Заложените материали по фасада са вдъхновени от използваните материали при изграждането на кварталите от близкото минало, но през нов, модерен прочит. Използвали сме широкоформатни керамични плоскости с финиш наподобяващ бетон, а за акцент парапети от просечена ламарина.

В заключение искам да обобщя, че всички проекти които представихме от една страна са много различни заради своя мащаб, градоустройствени особености и съответната функционалност, но и същевременно идентични поради това, че наблягаме на наш индивидуален подход, който да бъде разпознаваем.