Еднофамилна жилищна сграда - Обеля - 2010

Проект на Еднофамилна Къща, м. кв. Обеля, гр. София.

Обектът се намира в м.кв.”Обеля", гр.София. Сградата е ситуирана в северозападната част на имота, в рамките на ограничителната застроителна линия, съгласно издадената Виза. Парцелът е с незначителна денивелация в южна посока. Достъпът до имота е през тупикова улица в североизточния край, като по цялата дължина на лицето на имота се разполагат дворна порта и автоматична гаражна врата. Гаражът е разположен в сутерена и към него се предвижда извита рампа с наклон 12 %, завършващ с покрита площадка за обръщане. При влизането в двора е предвидено място за 2 открити паркоместа и уширение за маневриране. Останала свободна дворна площ е предвидена за затревяване и залесяване.

Сградата ще се изпълни с масивна, стоманобетонова конструкция и тухлени преградни и оградни стени. Състои се от три нива – едно подземно и две надземни. В сградата се влиза в през входно антре на кота +0,15. Фукционално жилището е структурирано по следния начин:
Сутерен (кота -2,55) – състои се от техническо помещение с термопомпена инсталация, мазе, склад и гараж за два автомобила.
Първи етаж (на кота +/-0.00) – състои се от входно антре, баня, санитарен възел, помещение за обувки и дрешник и всекидневна разделена на кътове - дневна, трапезария, кухненски бокс. Поради голамата площ на всекидневната къта за меката мебел е понижен с 15 см, за постигане на по-голям обем в помещението.
На втори етаж (+3,20) са разположени две детски стаи с обща баня, и мокропомещение и родителска спалня със самостоятелна баня и дрешник.
Покривът е решен като „плосък студен покрив”- състои се от две покривни кострукции, между които остава вентилируемо въздушно пространство. Помещенията на последния етаж завършват със стоманобетонова плоча, над която се изпълнява, същинския покрив – от покривни сандвич панели 8 см.оформящи двускатен наклон от 6%. Отводняването е двустранно през 2 улука и оттичане по външни водосточни тръби, скрити във фасадната мазилка.

Външните зидове ще се изпълнят с тухли POROTERM N+F , върху които ще се постави топлоизолация – 8 см експандиран пенополистирол и минерална мазилка, а вътрешите - от кухи тухли
Конструктивната височина на етажите е:
• 3,20м. и 3,05м. на кота +/-0,00;
• 2,75м. на кота +3,20;
• 2,70м. и 2,55м. на кота -2,55.
и осигурява изискването за минимално светла височина на жилищните помещение от 2,60 м.
Връзката между отделните нива е постедством вътрешни стълбища, разположени отделно, а не в една стълбищна клетка. Стълбата между сутерена и 1 етаж е стандартна, бетонова. Стълбата между 1 и 2 етажи е конструирана от отделни, самостоятелни стъпала, конзолно захванати в стената. Тя ще се изпълни с метална констукция, която в окончателен вид обшие с дърво.
И двете стълбища са „интериорни” т.е. вградени в пространството на помещенията, а не изолирани като самостоятелни помещения.
Фасадите се оформят с цветна (слонова кост) минерална мазилка, каменна облицовка и дървена обшивка. Дограмата е PVC.
Сградата е решена с автономно захранване, поради липса в момента на изградена инженерна инфраструктура към доставчиците на вода и енергия. Обектът ще разчита на:
• Сондаж за осигуряване на вода за битови нужди;
• Изгребна яма за съхранение на отпадните води;
• Фотоволтаична инсталация на покрива за осигуряване на енергията за битови нужди;
Топлоенергията в обекта ще се осигури от най-екологичната до момента отоплителна система – термопомпена инсталация „затворен” тип, с постоянно циркулираща течност в системата.

Възложител: Частно лице
Проектант: арх. Георги Палов
Местоположение: България, гр. София, местност кв. Обеля
Функционален тип: Еднофамилна жилищна сграда
|РЗП|: 280 м2
Фаза: Завършена
Година на проектиране: 2010