Ето как изглежда Декември месец в град Салехард!

Сибир

В първия ден на месец декември ще ви разкажем за Северния полярен кръг и как строят сгради там, където температурите стигат до -53,7 градуса по Целзий.

Град Салехард е столицата на Ямало-Ненецкия автономен окръг в Тюменска област. Той е единствения град, разположен точно на Северния полярен кръг- един от петте основни паралела на Земята.

Монумент на 66 паралел

Салехард е съвремен административен, културен и делови център и е разположен на границата на субарктическия и умерения климатични пояси. Арктика определя климата на региона. Като чуем "Сибир" първото, за което си мислим, е студ и мраз. И с право! Продължителността на снежната покривка е 210 дни, а отоплителния сезон е 292 дни. Минималните средни температури за Януари са -29,7 градуса Целзий, а за Юли 9,5 градуса. Амплитудата е от -53,7 до +32,9 градуса по Целзий (близо 90 градуса!). Точно в Салехард няма за какво да се тревожим- наричат го газовата столица на Русия (в региона се добиват 75% от газта на Русия) и топлото буквално "тече".

Деревяжки

Поради газодобивната промишленост Салехард се е превърнал в голяма строителна площадка. Дефицитът на жилища, при население малко над 48 000, е един от острите социални проблеми и затова приоритетното направление на развитие са строителството на жилищни сгради и такива за социално обслужване-училища, детски градини (и то какви), офиси, магазини.

Салехард
Градоустройствени решения

Както може би се досещате, районът е специфичен, което поставя доста проблеми при проектирането, планирането, строителството и ако искате и експлоатацията на сградите в Салехард. При проектирането трябва да познавате руското законодателство, което е нелека задача. Постоянно се мени, има локални норми и като цяло доста по-многобройни и строги нормативни актове за абсолютно всичко, което може да се сетите и за още толкова неща, които и не сте предполагали. Проектните части, които са включени в строителната документация, понякога надхвърлят 50!
Планирането на строителството е от съществена важност, отново поради климатичните условия. Строителните материали се доставят през лятото по река Об, а зимата-по зимник (път през снега) до железопътната линия в Лабитнанги. Доставката на всяко нещо е от хиляди километри се оскъпява допълнително.

Доставка на строителни материали по река Об
Газоблокове за външни стени върху високопроходима техника

Всички сгради се строят повдигнати на пилоти (приличат на бетонни колони). Почвата е вечно замръзнала ("вечная мерзлота") и "национално богатство". Топлината на сградата може да затопли този замръзнал слой и сградата да потъне в размекналата се почва. За да се избегне това, всички сгради се повдигат на пилоти, за да се образува проветряемо подполие с височина минимум 120-140 см.

Пилоти
Пилоти в строителството

Проветряемото подполие се затваря с ламарина, керамогранит или други облицовъчни материали, като се оставят решетки за вентилация.

Архитектурен детайл
Архитектурен детайл на цокъл

Стърчащите "неща" на горната снимка и на тази по-надолу, се наричат термостабилизатори (сезонно-действащи охлаждащи устройства) и се поставят близо до пилотите. Те имат за задача да замразят почвата в течение на няколко години и да повишат носещата ѝ способност.

Термостабилизатор
Принцип на действие на термостабилизацията

Всички сгради, независимо от тяхната функция, се изпълняват с външни стени от послоен монтаж и дебелина в порядък от ~80-100 см: зидария 40 см, ефективна топлоизолация 25 см, пароизолация, въздушен слой, система за окачена вентилируема фасада (метални касети, керамогранит) в останалите 15-35 см. Най-често за остъкляване се използва PVC дограма с двукамерен стъклопакет.

Многофамилна жилищна сграда

Кота ±0,00 почти винаги е поне на 2 метра от котата на терена. Това води до дълги стълбища (външни и често покрити) и още по-дълги рампи за достъп до сградите.

Достъп до жилищна сграда
Достъп до жилищна сграда
Достъп до жилищна сграда

Мазилка се избягва, както и всичко залепено оцелява само 1 сезон, отново заради температурите.

Без мокри процеси

Друг интересен аспект, който сигурно ви е направил впечатление, е цветовото оформление на фасадите-твърде ярко и смело бихте казали? Представете си сега една бяла зима, и моментът, в който е само нощ през цялото време. Тогава всичко, което внася малко цвят и настроение е добре дошло! Салехард-Енерго се грижи градът да свети като коледна елха през цялото време, както архитектите за колорита на обкръжаващата среда.

Нека бъде светлина!
Училище!

Не са забравени и децата, за които има многобройни забавления.

Училище!

Снимки и текст: архитектурно студио "studio CREATIVE"

Училище!